Buitensporten in de winter, 7 tips!

Gepubliceerd: 13 december 2022

Ook in de winter kan je prima buiten blijven sporten, en dit is waarom:

Of je nu aan hardlopen, mountainbiken, wandelen, of bootcampen doet in de winter, het is heerlijk om te blijven buitensporten. Door ook veel in de winter buiten te zijn voorkom je een “winterdip”. Door veel te bewegen ga je je namelijk echt beter voelen. Je verbrand in de winter ook nog eens meer calorieën dan in in de zomer. Lees hieronder de 7 tips om van buitensporten in de winter een feest te maken.

 

7 tips om buiten te sporten in de winter:

1. Kleed je alsof het 10 graden warmer is als je in de winter buitensport

Gebruik de +10 graden regel. Je gevoelstemperatuur is altijd ongeveer 10 graden hoger dan de buitentemperatuur. Stem daar dus je kleding op af. Als je naar buiten stapt en je hebt het frisjes, maar niet warm, dan dat is een goed teken. Na een goede warming up (die in de winter wat langer moet zijn dan in de zomer) heb je het dan warm genoeg.2. Draag laagjes in de winter als je buitensport

Draag meerdere laagjes over elkaar heen. Het liefst kleding wat ademt zodat het zweet kan verdampen. Dus geen katoen. Bijvoorbeeld een longsleeve thermoshirt, T-shirt, trui en windstopper/jasje. Zodra je hartslag omhoog gaat kun je bijvoorbeeld het jasje uit doen. Ideaal die laagjes: je kunt extra laagjes uit / aandoen. Stijgt je hartslag en voel je dat je gaat zweten? Trek een laagje uit. Toch weer fris? Dan trek je weer een laagje aan.

3. Thermo kleding is je vriend tijdens buiten sporten in de winter

Thermokleding houd je niet alleen warm, maar zorgt ook voor optimale opname van vocht. Hierdoor blijf je warm. Doe je een minder intensieve workout? Dan warmt je lichaam sneller op door een thermo laag doordat de kleding direct op je huid ligt en je de warmte als het ware bij je houdt.

4. Draag een muts of een hoofdband

Je hoofd en je borst zijn het meest gevoelig voor veranderingen in temperatuur. Ook andere uitstekende delen, zoals je oren, moet je beschermen. Kies voor een muts van fleece-stof. Wol prikkelt sneller als je sport of beweegt.

5. Vriest het buiten? Doe warm water in je bidon

Warm water zorgt ervoor dat je letterlijk warm wordt van binnen. Daarnaast kost het je lichaam minder energie om het water op lichaamstemperatuur te krijgen waardoor je meer energie hebt voor je oefeningen en alles uit je workout haalt! Drink ook tijdens het sporten in de winter voldoende (warm) water.

6. Blijf in beweging in de winter

Natuurlijk zorgen onze trainers/sters ervoor dat je in beweging blijft. Is een oefening iets te zwaar? STOP NIET met bewegen, maar voer de oefening uit op een lagere intensiteit. Hetzelfde geldt voor je cooling down, sta je stil? Trek een extra laagje aan zodat je niet afkoelt door het zweet.

7. Draag handschoenen

Je lichaam reageert op kou door bloedvaten te vernauwen en te rillen om warm te blijven. Je organen moeten op lichaamstemperatuur blijven en de uiteinden van je lichaam worden al eerste koud. Zorg er daarom voor dat je goede sokken, schoenen en handschoenen draagt.

 

 

Meer nieuws