Welk positief effect heeft de herfst op jouw lichaam?

Gepubliceerd: 25 oktober 2022

Veel mensen voelen zich ook een beetje somber wanneer de blaadjes van de bomen vallen en dat de dagen korter worden. Maar wist je dat deze seizoenswissel naar de herfst ook veel positieve effecten heeft op je lijf en je gemoed? 

De herfst is de meest kleurrijke periode van het jaar. De blaadjes van de bomen veranderen van kleur en de paddenstoelen komen weer tevoorschijn. De natuur die langzaam van groen naar oranje/rood verandert. Nu de hitte voorbij is en het er buiten ontzettend mooi uitziet, wordt een boswandeling steeds leuker! Dat de frisse buitenlucht de mens goed doet heb ik jullie al vaker verteld, maar de herfst heeft nog veel meer effecten op je body en mind.


BOOST GEESTELIJKE GEZONDHEID

Je geestelijke gezondheid is afhankelijk van heel veel verschillende factoren, te veel om op te noemen en misschien ook wel te veel om allemaal te kunnen begrijpen. Maar één van die factoren is het gelukshormoon serotonine. En laat dit gelukshormoon nou net tijdens de herfst verhoogd worden! Het zonlicht (ook door de bewolking heen) en de herfstkleuren hebben een positieve invloed op je serotoninegehalte en dus op je gesteldheid.


DE SEIZOENSKRUIDEN ZIJN GOED VOOR JE WELZIJN

Kaneel, gember, nootmuskaat: al die warme, spicy kruiden zijn niet alleen lekker en verwarmend, maar ook goed voor je gezondheid. Nootmuskaat gaat de strijd aan met ziektekiemen, gember bevordert de bloedcirculatie en kaneel heeft een ontstekingsremmende werking. Dus ga ik de herfst voor een lekkere kruidenthee! 


POSITIEVE INVLOED NACHTRUST

Nu de warme zweterige nachten voorbij zijn (inclusief het gezoem van muggen) en het langer donker is buiten, zal je merken dat je beter en langer slaapt. Het is namelijk bewezen dat een lagere temperatuur een positieve invloed heeft op je nachtrust en je je eerder moe voelt wanneer het vroeger donker wordt buiten. Er is zelfs door onderzoekers van Harvard bewezen dat oktober de maand is waarin je het langst slaapt. Het is niet alleen ‘s avonds eerder donker, maar ‘s ochtends ook later licht; je zal dus zowel in de avond als in de ochtend wat extra slaapuurtjes kunnen meepakken.
Een betere nachtrust laat je in de nacht lekkerder slapen en overdag zorgt het ervoor dat je je beter kunt concentreren. Uit onderzoek blijkt ook nog dat de koude en natte maanden sowieso bijdragen aan het verhogen van je concentratie, prestaties en je geheugen.
 

Kortom: De herfst is niet alleen de meest kleurrijke periode van het jaar, maar ook de beste periode om met nieuwe uitdagende activiteiten te beginnen (zoals een bootcamp trainingen, haha). Laat de herfst vooral zijn werk doen met de positieve effecten op je body en mind.

 

Meer nieuws